skip to Main Content
info@pietoudolfcollection.com

Verzorgingstips voor vaste planten

Piet Oudolf heeft met zorg de collecties samengesteld. Voor alle collecties heeft hij zich laten inspireren door de wereldwijde projecten waaraan hij zijn medewerking heeft verleend. Je bent dus verzekerd dat de collectie bestaat uit de favorieten van Piet Oudolf.

Plantregels

Maak het plant-gat gemiddeld 2 keer zo groot als de kluitbreedte.

  • Schep de grond in het plant-gat goed los. Voeg wat organische mest toe en vermeng dit met de grond.
  • Plant een vaste plant/ gras nooit te diep, zorg dat de bladeren boven de grond blijven.
  • Zorg voor mooie losse grond rondom de kluit . Druk daarna de grond rondom plant aan en geef vervolgens voldoende water

Planten die gekweekt zijn in potten kun je het hele jaar door planten, behalve als het vriest.

Verzorgingstip Siergrassen

De meeste siergrassen zijn vaste planten, sterk en prima winterhard. Ze sterven ’s winters bovengronds af. In het voorjaar komen er weer nieuwe grassprietjes vanuit de wortels. Bij de meeste soorten blijven de afgestorven stengels ’s winters mooi rechtop staan. Ze zijn dan nog heel decoratief, zeker met een laagje rijp of sneeuw. Knip daarom de grassen pas in het voorjaar af. In de periode eind februari/begin maart als de eerste nieuwe sprietjes verschijnen. Een andere reden om siergrassen pas in het voorjaar af te knippen is dat er ’s winters regenwater in afgeknipte stengels blijft staan, waardoor de pol kan gaan rotten.

Compost bij vaste planten

Zandgrond kan verbeterd worden door compost door de bovenste grondlaag te mengen. De grond wordt zo meer samenhangend en kan meer water opnemen. Kleigrond wordt juist losser van structuur als er compost wordt toegevoegd en zal daardoor luchtiger worden. Omdat wortels niet alleen voedsel opnemen maar ook ademhalen, is de luchtigheid van de grond heel belangrijk voor het welzijn van de planten. Door wat extra koemest door compost te mengen, zijn de planten verzekerd van voldoende voeding.

Grondverbetering

Een gezonde leefomgeving heeft een gunstige invloed op de weerstand van mensen en dieren. Dit gaat dus ook op voor planten. Eigenlijk is het niet gek dat een hongerige plant last krijgt van meeldauw of roest. Doordat gebrekziekten zich ontwikkelen, kunnen plaagbeestjes aanvallen en infectieziekten toeslaan. Voorkom plantenleed door de groeiomstandigheden te verbeteren:

  • Verbeter de structuur van de grond met compost, organische bemesting, en geef eventueel extra water bij langdurige droogte. Verwijder regelmatig concurrerende planten (meestal onkruid).
  • Zandgrond kan verbeterd worden door compost door de bovenste grondlaag te mengen. De grond wordt zo meer samenhangend en kan meer water opnemen. Kleigrond wordt juist losser van structuur als er compost wordt toegevoegd en zal daardoor luchtiger worden. Omdat wortels niet alleen voedsel opnemen maar ook ademhalen, is de luchtigheid van de grond heel belangrijk voor het welzijn van de planten. Door wat extra koemest door compost te mengen, zijn de planten verzekerd van voldoende voeding.
  • Maak het leefklimaat in de tuin aantrekkelijk voor vogels, vlinders en andere nuttige insecten. Hoe meer natuurlijke vijanden, hoe minder kans op het uitbreken van plagen.
  • Voorkom wonden en andere beschadigingen aan de plant. Verse wonden zijn dé ideale toegangspoorten voor ziektekiemen, die zich verspreiden via wind en snoeigereedschap.
  • Laat een plant rustig groeien. Teveel kunstmest jaagt een plant op en dat zorgt voor stress.
  • Dat geldt ook voor een watertekort.
  • Pluk aangetaste plantdelen tijdig weg en gooi ze in de groene container (niet op de composthoop)!

Vlinders lokken

Met de planten uit de Piet Oudolf Collection kun je een vlindervriendelijke inrichting van je tuin realiseren. Vlinders komen graag in een zonnige tuin om hun lijfje en vleugels op te warmen. Vlinders hebben bloemen nodig waar ze hun voeding ( nectar) met hun roltong uit kunnen zuigen. De planten uit onze collecties bevatten roze en paarse planten die nectarrijke bloemen met zoete geuren geven. Deze zullen de vlinders zeker naar uw tuin lokken. Nachtvlinders zijn ook dol op tuinen met een gevarieerde beplanting. 

Honingbijen: beplanting POC goed voor biodiversiteit

Honingbijen zijn onmisbaar in de tuin. Ze vliegen van bloem naar bloem en zorgen zo voor de bestuiving van fruit. Het gaat helaas slecht met de bij. Je helpt de bij door de planten van de Piet Oudolf Collection in je tuin te zetten! Ter afwisseling van een eenzijdig dieet van alleen maar appel- of lindebloesem, vliegen bijen graag naar andere planten en bloemen. Net uit de winterslaap heeft de bij behoefte aan een ding: voedsel en water! De bijenlokkende vaste planten in de Piet Oudolf Collectie maken van je tuin een lusthof voor honingbijen.

Ontdek nu nieuw tuinplezier met de Piet Oudolf Collection

Back To Top